
תוכנית ברקוביץ לניקיון ושיפור פני העיר-2018-2028
ירושלים היא העיר היפה ביותר בעולם, אך המלוכלכת ביותר בישראל.
גם השנה, הגיעה ירושלים למקום האחרון מתוך 23 ערים במצב הניקיון הכללי של העיר עם ציון 2.32 מתוך 5. ירושלים גם נמצאת במקום האחרון בפינוי זבל, עם ציון של 2.69, ובמקום אחד לפני אחרון במצב הפארקים בעיר, עם ציון של 2.86. [1]
הארנונה בירושלים היא היקרה ביותר בישראל[2] ולמרות זאת רק כ-6.69% מתושבי העיר מרגישים שהם אכן מקבלים תמורה לאגרה[3]. שוב, המקום האחרון מבין מחמש הערים הגדולות בישראל[4] .
את המציאות הזו אנחנו הולכים לשנות.
רוח המפקד מובילה את השינוי! הניקיון הוא אחת הסוגיות המטרידות ביותר בירושלים. השינוי יגיע מלמעלה, הכי למעלה, עם ראש עיר שיוצא לסיור שבועי עם אנשי הדרג המקצועי כדי לדאוג בעצמו ובאופן ישיר לבקרה והשיפור של רמת הניקיון. כמו בימים הטובים של טדי קולק, כל שכונה תזכה לסיור מעקב אחר הניקיון התחזוקה והטיפוח שלה אחת לשלושה חודשים.
מביאים את מודל קלגרי (Calgary) לירושלים
מודל קלגרי נקרא על שם העיר הקנדית שמייצרת זבל בכמות משולשת מזו של ירושלים[5] אך היא נחשבת לאחת הערים הנקיות בעולם[6]זאת באמצעות מודל משולב ומנצח של מערכת ניקיון עירונית:
מערכת אלקטרונית לקשר ישיר וזמין בין האזרח לשירותי הניקיון העירוניים לצרכי מעקב, דיווח ובקרה על שירותי הניקיון העירוניים; אכיפה גבוהה בהטלת קנסות על מלכלכים; מבצעי ניקיון שנתיים נרחבים ובהיקפי ענק; הצבת יעדים מתקדמים ללא הרף להיקף המיחזור העירוני; מערך חינוכי קהילתי- חברתי מעמיק לשמירה על ניקיון הסביבה בכל מעגלי החיים העירוניים.
אנו ניישם את מודל קלגרי בירושלים ונחולל מהפכה ברמת הניקיון של העיר.
- משאבים! את רמת הניקיון של ירושלים לא ניתן לשפר ללא הקצאת משאבים והצבת הנושא בקדמת סדר העדיפויות. מטרתי היא הקצאה של 15,000,000 ש"ח כבר בשנת התקציב הראשונה לטובת מכלול משאבי הניקיון העירוניים- מבצעי ניקיון מקיפים; הגדלת היקף כח האדם; שיפור מערך הכלים בשטח לאיסוף אשפה, אצירתה ופינויה; לייעול הליכי המיחזור העירוניים והגדלת היקפיהם; לשיפוץ מדרכות והתאמתן לעגלות; לפרויקטים ממוקדים לניקוי כתובות גרפיטי וצביעה מחודשת בשטחים ציבוריים נרחבים.
- הגיע זמן אכיפה! הגיע הזמן לאכוף ברצינות את הקנסות לפי חוק עזר לירושלים (שמירת הסדר והנקיון), תשל"ח-1978. גללי כלבים, השלכת פסולת בפארקים, העפת בדלים מרכבים נוסעים או פסולת בנייה שמשאירים לאחרים, מעכשיו מי שמלכלך- משלם.
- מנקים גם בדיגיטל! הקשר בין התושב לעירייה עובר לפסים דיגיטליים. עכשיו גם בניקיון! יצירת מערכת דיגיטלית המאפשרת איתור רחובות וצפייה במפות אינטראקטיביות לקבלת מידע שוטף על תדירות הניקיון ברחוב ובפארק שלכם. תוכלו למסור מידע באופן מיידי, דרך הרשת, על מחדלי ניקיון ומפגעים אחרים.
- חינוך! חינוך! חינוך! מהלך חינוכי עמוק ומקיף לשינוי תרבות ניקיון העירונית. גיבוש סדר יום לימודי לניקיון הסביבה בכל מערכת החינוך העירונית, מגן ועד תיכון, בתנועות הנוער, בשיתוף בעלי עסקים והחברה האזרחית כולה לטובת שינוי מעמיק בתפיסת האחריות כלפי ניקיון העיר.
- יותר כלים טכנולוגים לניקיון יעיל יותר! ייעול טכנולוגי כולל של מערך הניקיון, החל משיפור מערכות המיחזור העירוניות, עבור בהכנסת החיישנים לאיסוף אשפה באופן יעיל וממוקד וכלה בכלי איסוף מיוחדים לטובת הרחובות הצרים וסמטאות העיר.
- שקיפות בניקיון! קביעת מדדים מחייבים ושקופים לניקיון העיר ותחזוקת פארקים בכל אחת מהשכונות. פרסום פתוח ונגיש של יישום המדדים ועמידה בהם. מעכשיו, כל תושב ותושבת בעיר יוכלו לדעת כמה פעמים צריכים לנקות את הרחוב שלהם, לתחזק את הפארק שאליו הם מגיעים עם הילדים או הנכדים ולוודא שזה באמת קורה.
[1]מדרג העיריות לשנת 2018, אתר "מידרג", https://www.midrag.co.il/content/Article/3265.
[2]חיוב שנתי ממוצע של כ-74 ₪ למ"ר מגורים, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ל-2016, באשר לגודלם של השטחים שחויבו לארנונה למגורים בכל רשות מקומית וכן את ההיקף הכספי שחייבה כל רשות על שטחים אלה באותה שנה, "הערים בהן משלמים את הארנונה הכי גבוהה בישראל", 26.2.18, https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5132785,00.html.
[3]ראה ה"ש 1.
[4] לעומת 40.6% בתל אביב; 25.9% בבאר שבע, 35.2% בראשל"צ ו-8.79% בחיפה.
[5] לפי נתוני עיריית ירושלים יחס הפסולת לאדם בירושלים עומד על 485 ק"ג אשפה לנפש לשנה, בעוד שאוכלוסיית קלגרי מונה פי 1.5 מאוכלוסיית ירושלים ותושביה מייצרים 986 ק"ג לנפש.